art 1

"Wat is een Levensloopbestendig woning"

 

Het klinkt wat vervelend maar het antwoord luidt: "Roept u maar".

Alle antwoorden zijn goed. Er bestaat namelijk niet een exacte definitie van wat een levensloopbestendig woning precies is.

 

Het zou in elk geval een woning moeten zijn waarvan de structuren binnen de woning ervoor zorgen dat de ruimten in de woning toegankelijk, bruikbaar, bezoekbaar en"uitgankelijk" zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat de trap op deze foto niet direct bijdraagt aan levensloopbestendigheid weerhoudt menig verkoper er niet van een woning met een dergelijke trap wel zo aan te bieden.

 

 

 

 

"Zodra u iets mankeert moet u maken dat u wegkomt"

 

Laten we het ook niet erger maken dan het is. Vaak is er in een huis met een dergelijke trap nog wel een en ander te bedenken zodat u daar toch langer kunt blijven wonen dan u had gedacht.

 

Maar het gaat er dus om dat de woning niet alleen geschikt is wanneer u gezond en jong bent maar waar u ook goed kunt blijven wonen wanneer u te maken krijgt met geestelijke en/of fysieke beperkingen als gevolg van een ongeval, ouderdom en/of ziekte.

 

Om u toch een beetje houvast te geven, zelf geef ik de voorkeur aan de uitgeklede en eenvoudige versie die voor mijn doelgroep beschrijft wat voor hen, voor u: de 55plusser die nu alvast gaat nadenken over langer thuis wonen, van belang is. U wilt zo comfortabel en goed mogelijk thuis blijven wonen. Niet alleen later maar ook nu.

 

Deze definitie luidt als volgt:

 

Een levensloopbestendige woning is een woning die geschikt is voor (vrijwel) iedereen of eenvoudig geschikt te maken is voor bewoning tot op hoge leeftijd. Ook in geval van geestelijke of fysieke beperkingen of chronische ziekten van bewoners.

 

En omdat u nu langer thuis wilt, maar ook moet blijven wonen, wordt het steeds belangrijker dat u goed op de hoogte bent waar u op moet letten.

 

Het feit dat de definitie niet eenduidig is heeft een aantal gevolgen. Iedereen kan een woning die hij te koop of te huur aanbiedt levensloopbestendig noemen. Daar zijn geen regels voor.

 

En waarom zou de verkoper de woning dan niet zo aanbieden. Vooral wanneer slapen en wonen op dezelfde verdieping plaatsvindt. Dat verkoopt vast beter dan: "Zodra u iets gaat mankeren moet u maken dat u wegkomt".

 

Bovendien wordt levensloopbestendig vaak verward met duurzaam. Op zich is levensloopbestendig wel duurzaam maar omgekeerd is dat zeker niet het geval.

 

Ik vind dat wel heel jammer. En ook absoluut misleidend.

Had u het vooraf maar geweten. Dan had het u een heleboel geld en onnodige rompslomp gescheeld.

 

 

"LANGER thuis wonen wordt BETER thuis wonen met 101 Woonoplossingen"

101Woonoplossingen.nl

 

Postadres:

Eskdoarnstrjitte 24

9051 SE Stiens

(Bezoek uitsluitend op afspraak)

 

T 06 52 356 701

E tips@101woonoplossingen.nl